Renga! Di cjastic di Diu a pess dal desideri…

Renga! Di cjastic di Diu a pess dal desideri…

Il racconto

Renga! Di cjastic di Diu a pess dal desideri…

Di Ferruccio Tassin • Pubblicato il 29 Mar 2024
Copertina per Renga! Di cjastic di Diu a pess dal desideri…

Ferruccio Tassin ci riporta a un piatto tipico quaresimale e adatto, in forma ancor più povera, anche al Venerdì Santo.

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Tempo di lettura

“Di largo uso nella alimentazione umana”: je la renga! L’ garantiss la roba al dizionari Treccani.

Che sedi doprada a larg, o miôr, che sedi stada doprada cussì a larg, lu san ben tal Friûl Vignesia Julia.

“Häring” (“Pökling” o “Bükling”, fumigada); sloven “slanik”.

Bisiac “renga”; no je bondanza “magnar polenta e renga”, saress a dî “vela curta”; “saver de renga”, anciamò piês, “patî”! Che chista tendenza si slargi lu conta al furlan! “Renga”.

Pescjada, fumigada prima da frea; “rènga di ûs”, femina; “rènga di lat” mascjo.

Dopo da frea, salada, ma no fumigada, l’ è “sardelòn” (Pirona).

La frecuenza ta no bondantonona culinaria nostrana di una volta, a moltiplica al nom in “cospetòn” e “saradelòn”.

“Aringa”, al podaress ancja tradî chist nom, a sintilu par talian: chel erreenne gi dà un sun di arint.

Par talian, cualchidun - sbaliand - al met dôs erre. No fâ cussì: in tâl câs, je chê dal avocat, simpri salada je, ma un'altra roba…

“Renga”: la erre je subita come una raspa e chel ennegi al pâr che ti ingosi…

Di Quaresima, ma no dome in chel timp, tanç di lôr a vevin un rancio una vora plen di fantasia: bacalà, renga…e sardelis saladis.

Cumò, al bacalà si podaress metilu in cassafuarta, plui che tal frigo - come presit - ma una volta l’ era al mangiâ dai pûrs, e a bon marciât.

No si presentava nancia pesant: al stomit lu sopuartava tant che una pluma; al grass lu vedeva dome in fotografia e i voi dal uelin che la cunzava erin roba di vaî a muartapassion; un ca e un là, come i naufragos tal poema di Virgilio.

La renga era come la trupa corazada tal esersit: no che vess alc a ze fâ cul copâ da ueris, dome che era buna di sbarâ savôr, rivand a creagi al gust parfin a polentis grandis come un planisfero.

Caratei di renghis, cjamps di verzis, cubos di polenta: l’unviar al passava; saress bastât che la panza a vess avonda e l’ savôr fuart al foss il “copari” di apetit e gust.

Cul rivâ da bondanza, i ordenaris - però “samaritâns” - caratei, li plui rafinadis (amadis, e cjaladis cun paura) casselis di len dal nord si son raridis, ca di noaltris; in Germania il pess brilant l’è doventât plui fin (marinada, je la Bismarckhering: Bismarck - viôt tu dulà che al va a finî va un personagjo da storia! - si spartiss tra cjar, ûfs e pess…).

Cumò si torna a scuiviarzi i savôrs, fuarts tai presits, più morbids a imborghesida papilla. La renga uniss Friûl e Triest, perpetuand la fama di una region europea.

Cui che gi ûl ben a chista storia, al pol lâ a partâ a passon cun grazia, e ancia cun caratar, zinzivis, sufit da bocja, gargat e stomit a “La città di Trieste” a Najarêt da Tôr.

Là, sîs manieris di tratâ la renga ti contin di int che lava di Vignesia a Viena e lì si femava par una bocjada fuarta cjarezada di vîns dal Cuei. 

Foto d'archivio/Giancarlo Berin

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